Keresési feltételek
Isztria
2 felnőtt
Szűrés fontosság szerint

Funtana - Funtana

FUNTANA
Lim-fjord 12 km, Poreč 10 km, Rovinj 29 km
Funtana - Budapest: 590 km

 

Az Isztriai-félsziget nyugati részén, Poreč központjától 7 km-re délre az azonos nevű öböl partján fekszik. Nevét a tengerhez közeli, soha ki nem apadó forrásairól kapta, melyek ősidők óta tiszta ivóvízzel látták el a környéket.

A település legrégibb része egy az öböl feletti kis magaslaton fekszik. A régészeti leletek tanúsága szerint területe már az újkőkor végén lakott volt és azóta is, mintegy négyezer éven át folyamatosan lakott maradt.

A mai Funtana területén emberi tevékenységről nemcsak a leletek, hanem az ember által a természetes környezetben véghezvitt, a légi fényképeken jól látszó változtatások, a mezőgazdasági táblák szabályos, római mérnökök által kimért derékszögű elrendezése is tanúskodik. A rómaiak által kimért utak lényegében a mai napig is használatosak. A mai Zelena Laguna területén egy nagyméretű római villa maradványait tárták fel, melynek szerkezetén jól látszik, hogy a vizet egy külön vízvezetéken szállították a közeli, a mai Funtana területén található forrásokból, melyekről a település a nevét kapta

Funtanaban nyaranként számos program, képzőművészeti műhelyfoglalkozás, illetve a Szent Bertalan-templomban komolyzenei koncertek kerülnek megrendezésre. A közeli Valkanela kempingnél helyezkedik el a neves horvát szobrászművész, Dušan Džamonja szoborparkja. 

Funtana szállás ajánlatok

Nem található rekord